Perjantai, 5.3.2021 
Leila, Laila
Kotimaa

Kolumni: Niinistön murahdus kertoo ongelmista Marinin kanssa

  • Pasi Koivumaa

Torstaina se sitten tapahtui, että Suomen ylivoimaisesti suosituin poliitikko, tasavallan presidentti Sauli Niinistö pani ojennukseen maan selvästi seuraavaksi suosituimman poliitikon, pääministeri Sanna Marinin (sd.).

"Meillä ei ollut mitään etukäteiskeskustelua", murahti Niinistö vastauksensa politiikan toimittajien tilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin, oliko sovittu, että pääministeri tuo ensimmäisenä Suomen kannan julki venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidättämisestä.

Niinistöltä kysyttiin asiaa siksi, että maanantain marssijärjestys oli herättänyt ihmetystä. Marin kiirehti tuolloin ottamaan ensimmäisenä kantaa vaatien Navalnyin vapauttamista. Niinistö kommentoi asiaa samana päivänä myöhemmin ja samansuuntaisesti, mutta järjestys ei ollut totuttu ja herätti kummastusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miksi julkinen ripitys presidentiltä pääministerille? Se tässä askarruttaa jopa enemmän kuin kysymys siitä, kenen kuuluisi sanoa ensin.

Harkitsevana tunnettu Niinistö ymmärtää varmasti, miltä tämä Marinin kannalta nyt näyttää, ja eihän se hyvältä näytä. Yhtä lailla tällainen paasikivimäinen jyrähdys näyttää varmasti joidenkin mielestä huonolta Niinistön itsensä kannalta: Pitäisikö tämän mielestä pääministerinkin kysyä ulkopoliittisiin kommentteihinsa aina presidentiltä lupa - ja myös tällaisissa itsestäänselvyyksissä?

Niinistön selitys on perustuslain maininta ulkopolitiikan johtamisesta presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnassa, mutta noinkohan pätee tämä etukäteen sopiminen kattavasti myös toisinpäin: että ulkopolitiikassa suvereeni presidentti ei olisi koskaan samalla tavoin ottanut kantaa informoimatta etukäteen hallitusta?

Ja miksi tosiaankin tuoda tämä harmitus julki? Sama tulos olisi ollut sillä, että Niinistö olisi antanut moitteensa julkisuudelta piilossa.

Miksi tehdä tiettäväksi, että tässä on nyt peräti presidentin ja pääministerin välillä jotakin kränää eikä heidän välinen yhteys oikein tunnu toimivan?

Ensin koronanyrkki, nyt sitten tämä.

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa Marinin suosioon vai vaikuttaako mitenkään. Marin kun saa vasta Niinistöstä riittävän vastuksen. Muiden puolueiden puheenjohtajista ei sellaiseksi ole ollut sen jälkeen, kun koronakriisin alkuvaiheessa Marin nousi raketin lailla kansalaisten suosioon.

Ainakin yhdessä asiassa luulisi Marinin ottavan jo opikseen, ja tämä pätee koko hallitukseen sekä erityisesti hallituspuolueiden puheenjohtajiin.

Avoimuus on hyvä asia, mutta onko se nyt ihan välttämätöntä rynnistää jokaisessa asiassa kilvan tekemään ensin sosiaaliseen mediaan poliittisia kannanottoja?

Eikö tällä porukalla oltu vankasti sitä mieltä, että Donald Trumpin vastaavanlainen some-politikointi oli pahasta?

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi