Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Maakunta

Sunnuntaina jälleen 13 uutta koronatapausta Siun soten alueella - nyt myös Riveriassa altistumisia

  • Matti Siippainen

Lieksan Puustellissa viime viikolla vierailleita kehotetaan tarkkailemaan oireita.

Sunnuntain aikana on Siun soten alueella vahvistettu jälleen 13 uutta koronatartuntaa, kuten lauantainakin.

Tartuntojen myötä on selvinnyt myös runsaasti uusia altistumisia.

Sunnuntaina vahvistuneet tartunnat liittyvät edelleen pääosin aiempiin Joensuun alueen tartuntaryppäisiin. Tartuntoja ja altistumisia on ollut kuitenkin myös Joensuun ulkopuolella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun soten alue kattaa Pohjois-Karjalan ja Heinäveden. Joensuu on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ja muu alue epidemian perustasolla.

Riverian ammattioppilaitoksen Peltolan kampuksella on todettu koronavirustartunta. Sen vuoksi yksi opetusryhmä ja sen opettajat on asetettu kymmenen vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Koulutuskuntayhtymä on tiedottanut asiasta omissa kanavissaan. Lisäksi Siun sote on suoraan puhelimitse yhteydessä jokaiseen karanteeniin asetettavaan henkilöön.

Lauantaina ilmoitettiin kolmessa Joensuun oppilaitoksessa tavatuista tartunnoista.

Mahdollisia altistumisia on voinut tapahtua myös muun muassa Lieksassa Hotelli Puustellissa ja sen ravintolassa 17.-22.11.

Terveysviranomaiset kehottavat paikassa tiistaina ja sunnuntain välisenä aikana vierailleita henkilöitä tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan lievissäkin oireissa koronavirustestiin.

Liikuntaharrastusten parissa altistumisia on tapahtunut edelleen. Alueellinen koordinaatioryhmä suositti torstaina aikuisten ryhmäliikunnan laittamista tauolle viikon ajaksi Joensuussa.

Nyt selvinneet altistumiset ovat tapahtuneet ennen suosituksen antamista.

- Tartunnan varmistuessa selvitämme mahdolliset altistumispaikat 48 tunnin ajalta ennen oireiden alkua. Tämän vuoksi altistumispaikat selviävät hieman takautuvasti, tartuntataudeista vastaava lääkäri Marjo Papinniemi sanoo.

Viikonloppuna vahvistetuissa tartunnoissa ovat oireet olleet Papinniemen mukaan usein hyvin lieviä.

- Tämän vuoksi tartuntojen ehkäisemiseksi nyt on erityisen tärkeää huolehtia riittävistä turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta ja käyttää maskia suositusten mukaisesti.

- Lievissäkään oireissa ei saa lähteä töihin, kouluun tai harrastuksiin, ennen kuin koronavirustestin tarve on arvioitu terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, hän muistuttaa.

Altistumispaikka ei tarkoita suoraan, että kaikki kyseisessä paikassa olleet olisivat saaneet tartunnan.

Siun sote kokoaa verkkosivuilleen listaa altistumispaikoista, johon päivitetään sellaiset julkiset paikat, joissa altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti.

Listan paikoissa on ollut koronavirustartunnan saanut henkilö, joka on voinut altistaa eli siirtää tartunnan muille samaan aikaan paikalla oleville. Lista löytyy täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi